Kerkstraat 31 6988 AE Lathum

466m2
Wonen
9
Kamers
2151m2
Perceel
1769
Bouwjaar

Welkom in een bijzonder, monumentaal boerderijencomplex geschikt voor talloze doeleinden!
Deze boerderij is markant gelegen in de poëtische omgeving van het dorpje Lathum aan de straathoek/Bandijk, direct gesitueerd aan de IJsseldijk en de Lathumse waarden (vrij uitzicht). De woning, onder idyllische architectuur (riet gedekt) gebouwd, is goed onderhouden (nieuwe daken) en nagenoeg geheel gerenoveerd, heeft forse metrages, een uitstekend formaat perceel en volwaardig, aangebouwd bakhuis met extra leefruimte. Daarnaast is er een fantastisch bijgebouw met originele stijlelementen. Het geheel staat is geregistreerd als gemeentelijk monument en is geschikt voor dubbele bewoning, bed & breakfast of praktijk aan huis/atelierruimte.

Historie
Deze krukhuisboerderij ontleent haar naam aan de typerende noklijn waarbij er naar één zijde is uitgebouwd, kenmerkend voor het rivierengebied. Jaartal-ankers geven het jaartal 1769 weer echter is de kern met gebintconstructie mogelijk ouder. De boerderij met erf en diepe tuin behoorde vroeger bij een aangrenzende boomgaard. Het oorspronkelijke bakhuis is rond 1964 toegevoegd.

Begane grond
Onderdeel 1 De woonboerderij
Het voorhuis staat in verbinding met de achtertuin, deze tuin heeft diverse compartimenten, borders, gazonnen en een vijverpartij.
Indeling: hal, keuken, woonkamer met 19e-eeuwse schouw (Delftsblauw betegeld), aangrenzende eetkamer, kleedkamer, luxe badkamer, bijkeuken met opstelplaats voor wasapparatuur en hal met gastentoilet. In de voormalige deel, met oorspronkelijke gebintconstructie in het zicht, bevinden zich diverse ruimtes (kantoorruimte, slaapkamer en een woonkamer-/ eetkamer met kitchenette). Deze 2e woonkamer heeft een separate ingang met getoogde deeldeuren aan de dijkzijde. Hier is tevens een extra bijkeuken gesitueerd. Trapopgang naar multifunctionele ruimte, hal , bergzolder en extra kamers in voormalige deel.

Onderdeel 2 Het bakhuis
Het bakhuis is vanuit de tuinzijde toegankelijk en staat in verbinding met de woonboerderij, de woning is deels onderkelderd, achter de voordeur is een kleine hal. Vanuit de boerderij is er een verhoogde entree, de woonkamer is voorzien van een functionele kachel. De separate keuken is in 2023 vernieuwd, de oorspronkelijke wand- en vloertegels zijn nog aanwezig. Ter plaatse van de verdieping van het bakhuis zijn er 2 slaapkamers (beide met magnifiek uitzicht) en een eenvoudige badkamer. Woonoppervlakte bakhuis: 97 m2, inhoud: 298 m3.

Onderdeel 3 Schuur met stallen
Het interieur van de grote schuur met staldeuren, stalen stalramen en hooiluik bestaat uit één grote ruimte. De oorspronkelijke gebintconstructie en een deel van de slietenvloer is intact gebleven. Gebruiksoppervlakte: 148 m2, inhoud: 615 m3.

Bouwkenmerken
De woonboerderij: In 2019 is het rietendak geheel vervangen en nageïsoleerd.
Bouwwijze: traditioneel opgetrokken in steensmuren die aan de binnenzijde voorzien zijn van geïsoleerde voorzetwanden. De gevel aan de tuinzijde is wit gepleisterd en v.v. glasweefsel. Dakbedekking deels dakpannen en deels riet gedekt.
Isolatie: geheel v.v. isolerende beglazing.
Algemeen: waardevolle interieurelementen zijn: de balklaag van de woon-/, slaapkamer en gang, de schouw, paneeldeur, gepleisterde gewelvenkelder, ankerbalkgebinten met houten nagelverbindingen en de charmante buitenluiken alsmede de bijzondere gemetselde geulen langs de zijgevels van de deel.

Het bakhuis: rond 1964 is het gebouw aan de noordzijde opgehoogd en uitgebreid.
Bouwwijze: traditioneel opgetrokken in spouw, alle oorspronkelijke ramen zijn vervangen en v.v. isolerende beglazing & stolpramen.
Dakbedekking: zadeldak gedekt met rode OVH-pannen, nokvorsten in 2019 vervangen.
Isolatie: geheel v.v. isolerende beglazing.
Algemeen: van architectuurhistorisch belang vanwege de kelder en deels nog oorspronkelijke geveldelen, aantrekkelijke buitenluiken aanwezig.

De schuur: gedeeltelijk vernieuwd metselwerk en verhoogde kap. De hanenbalken en gordingen zijn vernieuwd in 2003, toen het oorspronkelijke dak werd vervangen door pannen en multiplexplaten.
Bouwwijze: traditioneel opgetrokken in steensmuren.
Dakbedekking: afgewolfd zadeldak v.v. rode sneldekkers.
Isolatie: geen.
Algemeen: waardevol als onderdeel van het complex als voorbeeld van een redelijk gaaf voorbeeld van een krukhuisboerderij met veeschuur waardevol voor de lokale geschiedenis.

Voorzieningen
Aangesloten op gas, water, elektra (2-tal meterkasten) en riolering. Verwarming en warmwatervoorziening d.m.v. een 2-tal Nefit & Atag cv-ketels (2021) & (2014), boilers, stoofkachel en waterpompsysteem.


Tuin
De tuin heeft diverse compartimenten, gazonnen en een vijverpartij. De hoofdtuin is pal zuid gesitueerd en biedt voldoende ruimte voor bijvoorbeeld een buitenzwembad.


Details
- Volumineuze woonboerderij met een solide basis;
- Zeer geschikt als woon-werkpand;
- Voegwerk gevels schuur in 2019 uitgevoerd;
- Rietendak geheel in 2019 vervangen en geïsoleerd alsmede de nokvorsten van het bakhuis ;
- 16 x zonnepanelen in 2019 geïnstalleerd;
- Gemeentelijk monument, informeer naar subsidiemogelijkheden voor onderhoud of restauratie;
- Meetrapport NEN-2580 aanwezig.

Lathum kent in totaal een 5-tal monumenten, waartoe deze boerderij ook behoort;
vrij gelegen met prachtige vergezichten op 200 m. van de door het landschap kronkelende IJssel, aan de rand van het dorp. Het complex ligt aan de voet van de dijk, op de hoek van de Kerkstraat/Bandijk. Binnen enkele autominuten afstand van de provinciehoofdstad Arnhem met alle denkbare voorzieningen binnen handbereik. Maar ook de gezellige provinciestadjes als Velp, Rheden, Doesburg en Zevenaar liggen om de hoek. Lathum beschikt zelf over waterpartijen en zandstranden van recreatiegebied Rhederlaag en de Lathumse plas. Voorts is het wandelgebied in beschermd natuurgebied de Koppenwaard. Er is een basisschool & peuterspeelzaal in de straat. Op korte afstand zijn de Veluwse bossen en de snelweg A12 (Utrecht – Arnhem – Duitsland) bereikbaar.

Lees meer

Kenmerken

Overdracht

Prijs per m2
€ 2.779
Aangeboden sinds
26 april 2024
Status
Beschikbaar
Aanvaarding
In overleg

Bouw

Soort woonhuis
Woonboerderij, vrijstaande woning, dijkwoning
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
1769
Soort dak
Overig
Staat van onderhouden binnen
Goed
Staat van onderhouden buiten
Goed

Oppervlakte en inhoud

Perceeloppervlakte
2151 m2
Inhoud van de woning
2175 m3
Oppervlakte externe bergruimte
146 m2
Oppervlakte gebouwgebonden buitenruimten
8 m2
Oppervlakte overige inpandige ruimten
95 m2

Indeling

Aantal kamers
9
Aantal slaapkamers
7
Aantal woonlagen
2
Voorzieningen
Tuin, ventilatie, rookkanaal, dakraam

Buitenruimte

Balkon
Nee
Schuur/berging
Nee

Maandlasten berekenen

De maandlasten voor je woning bestaan uit meer dan alleen de hypotheeklasten. Hieronder vind je een overzicht van de bijkomende kosten en lasten. Zo weet je precies wat je huis per maand gaat kosten. En met de handige vergelijkers kun je ook nog eens snel de beste deals sluiten!

  • Kaart
  • Streetview