Sigerswâld 15 9263 TW Garyp

429m2
Wonen
11
Kamers
22965m2
Perceel
1866
Bouwjaar
Monumentale woonboerderij: respect voor historie in combinatie met moderne architectuur en comfort

Rustig ligt deze boerderij te wachten op het nieuwe hoofdstuk dat aan een bewogen geschiedenis wordt toegevoegd. Wordt u de volgende bewoner van deze monumentale woonboerderij, gelegen tussen Leeuwarden en Drachten? Monumentaal is hier niet alleen figuurlijk bedoeld, maar ook letterlijk: zowel de dwarshuisboerderij zelf, als het stookhok, het koetshuis, de bijschuur en de zonnewijzer hebben de status van Rijksmonument. Voor de duidelijkheid: dat is niet te merken aan de inrichting en het wooncomfort! Voor de verbouwing en restauratie schakelden de eigenaren in 2002 architectenbureau Kijlstra en Brouwer in, een bureau dat gespecialiseerd is in de restauratie van monumenten. Het resultaat is een boerderij met oogstrelende architectonische vondsten, respect voor historie en met hedendaags comfort. Door de talloze authentieke details in combinatie met eigentijdse ingrepen is ze een parel in haar klasse én geschikt voor dubbele bewoning. Geen wonder dat deze boerderij in 2013 door de Boerderijenstichting Fryslân werd uitgeroepen tot boerderij van het jaar!

Statige uitstraling
Niet alleen het interieur van de boerderij verdient uw aandacht, ook de buitenkant, bijgebouwen en buitenruimte dragen hun steentje bij aan de statige uitstraling. Een heuse oprijlaan hoort daar natuurlijk bij. En hebt u de imposante rode beuk en de indrukwekkende rododendron in de voortuin gezien? In de 19e eeuw was het planten hiervan bij uitstek een teken van luxe. Terwijl u via de oprijlaan de boerderij nadert, krijgt u ook twee bijzondere bijgebouwen in het oog: het stookhok aan de voorzijde en het koetshuis meer naar achteren. Ziet u hoe goed al het houtwerk in de verf zit? Dat is representatief voor het onderhoud van de gehele boerderij, inclusief alle bijgebouwen. Kort gezegd: dat is méér dan goed. En dat is best bijzonder voor een boerderij waarvan het voorhuis stamt uit 1866 en de rest waarschijnlijk nog wat ouder is.

Doorleefd én modern
Tijdens de verbouwing en restauratie vanaf 2002 werd het woon- en leefoppervlak in de boerderij aanzienlijk vergroot. Er werd een ‘hap’ uit het dak van de schuur genomen, wat zorgde voor veel lichtinval, waardoor extra kamers konden worden gemaakt. Verrassend is de manier waarop een tweede woongedeelte in de schuur van de boerderij is gerealiseerd. De vormgeving hiervan is gebaseerd op een ouderwets hooivak en is een prachtige architectonische vondst, die met kwalitatief hoogwaardige materialen is uitgevoerd.

Bijzonder is ook de integratie van de imposante gebinten in de nieuwe vertrekken. Verder is er tijdens deze verbouwing uiteraard de nodige aandacht besteed aan isolatie, zowel van het voorhuis, als van de nieuwe woon- en leefvertrekken. Zo werd onder andere het dak van het voorhuis geïsoleerd en werd voor de ramen deels restauratieglas gebruikt. Dit is historisch glas met de eisen en het comfort van nu: energiebesparend en duurzaam. Tevens is de regelgeving voor brandveiligheid opgevolgd en heeft de brandweer ter plekke advies gegeven. Ook werd deels vloerverwarming aangelegd. Tegenhanger van dit moderne woongedeelte zijn de authentieke elementen in het voorhuis. Om er een paar te noemen:

- gietijzeren levensbomen in de bovenlichten
- kasten- en bedstedewanden in de voorkamers
- originele schoorsteenmantels
- originele binnendeuren
- delen van de oorspronkelijke tegelwanden en schouw in de keuken
- een in marmerimitatie beschilderde rondboog in de gang
- en niet te vergeten bedsteden, balkenplafonds en estriken vloer

Paarden en meer
De grote schuur, een voormalige ligboxenstal, is compleet geschikt gemaakt voor hippische activiteiten. Zo zijn er o.a. acht paardenboxen, een paardenwasplaats, zadelkamer, werkplaats en kantine. Ook buiten kunnen de paarden terecht, want het totale perceel is 2,2 hectare groot en er is een buitenrijbak aanwezig. De voormalige ligboxstal is 40 meter lang en 25 meter breed en heeft een vrije overspanning en een betonvloer. Dus hebt u andere hobby’s of ziet u een andere invulling voor zich? Denkt u bijvoorbeeld aan wonen en werken, mantelzorg, boot- of caravanstalling? Ruimte genoeg! Treed dan met uw plannen wel tijdig in contact met de gemeente Tytsjerksteradiel over de mogelijkheden van het bestemmingsplan.

Ligging
De boerderij ligt in het hart van Friesland, aan de rand van de Friese Wouden, net buiten het dorpje Garyp. Het is een aantrekkelijk coulissenlandschap, met op een steenworp afstand het 4.000 hectare tellende Nationaal Park De Alde Feanen. Dit gebied kenmerkt zich door petgaten, rietlanden, ruigten en moerasbossen. Het is hier heerlijk wandelen, fietsen en varen en natuurlijk genieten van de natuur, de vogels en de rust. De N31 brengt u in 15-20 autominuten in Leeuwarden en Drachten. Hier vindt u ook een zeer uitgebreid voorzieningenaanbod op het gebied van onderwijs, winkels, sport, horeca en cultuur. Voor kleinschaliger voorzieningen kunt u terecht in Burgum.

Indeling
De boerderij is geschikt voor dubbele bewoning (met één huisnummer). Dat betekent dat iedere woning beschikt over een eigen opgang, eigen woonvertrekken, keuken, sanitair, slaapkamers en bergruimtes. Op de begane grond bevindt zich ook een gezamenlijke ruimte (op de plattegrond ‘bar’ genoemd).

Woning 1, de woning in het voorhuis, bestaat op de begane grond uit twee entrees, woonkamer, woonkeuken, badkamer, bijkeuken, toilet en bergruimte. Daar horen drie slaapkamers bij op de eerste verdieping. De master bedroom beschikt over een luxe badkamer-en-suite en de kleinste slaapkamer heeft een bedstee. Verder zijn er vaste kasten, een inloopkast, een overloop en een gedeelde overloop.

Woning 2, de woning in de schuur, bestaat op de begane grond uit: entree, woonkamer, woonkeuken, kamer, bedstee, slaapkamer met aangrenzende badkamer en inloopkast, toilet, bijkeuken en bergruimte. Op de eerste verdieping heeft deze woning drie slaapkamers, waarvan een met balkon, een badkamer, een overloop en de hierboven genoemde gedeelde overloop.
Buitenruimte

Oprijlaan en erf zijn verhard. Er is een overdekt terras bij de boerderij en een tweede terras ter hoogte van de ‘hap’ uit het dak. De tuin loopt mooi over in het omliggende landschap en is omzoomd door bomen, dus privacy hebt u hier volop. Het erf biedt plaats aan diverse bijgebouwen: het stookhok, het koetshuis (met bergzolder), de bijschuur (met stallen en bergzolder), de kapschuur (met ruimte voor meerdere auto’s) en de voormalige ligboxstal. Doordat het pand een agrarische bestemming heeft, zijn er op het erf ook agrarische elementen aanwezig zoals een gierkelder en mestplaat.

Proces
- De informatie die we u hierbij geven, is een uitnodiging voor nader overleg of voor het doen van een financieel voorstel. Voor het tot stand komen van een verkoop is het nodig dat er overeenstemming is bereikt over hoofdzaken én over details (bijv. oplevering, roerende zaken etc.).
- Wanneer een koper een of meer voorbehouden wil afspreken, dan moet hij dat inbrengen bij de onderhandelingen.
- De koper heeft een eigen onderzoeksplicht voor alle onderwerpen die voor hem van belang kunnen zijn. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor bestemmingen, c.q. voor bestemmingsplannen.

Dan nog dit
Door de bestemming van het pand, de bijzondere historie en de status van Rijksmonument voor boerderij, stookhok, koetshuis, bijschuur en zonnewijzer, is een aantal zaken hier net even wat anders dan meestal het geval is. We zetten ze voor u op een rijtje:

- Er rust een agrarische bestemming op het pand. Eventuele wijziging van de bestemming is voor rekening en risico van de koper. In geval van een aanpassing van de functie van de boerderij en/of (ver)bouwplannen valt een toets aan het bestemmingsplan onder de verantwoordelijkheid van de koper.
- Een pand met een agrarische bestemming kan voor een koper consequenties hebben voor de financieringsmogelijkheden. Er zullen over het algemeen meer eigen middelen nodig zijn. Wanneer u een bod wilt doen is het van belang dat u dit onderwerp van tevoren bespreekt met uw geldverstrekker.
- In de koopovereenkomst worden o.a. een asbest-, ouderdomsclausule-, bodem- en funderingsclausule opgenomen.
- De status van Rijksmonument geeft mogelijkheden voor subsidies voor behoud en onderhoud. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Tot slot nog een tip
Bij het kopen van een boerderij als deze komt veel kijken. Wij adviseren u daarom een aankoopmakelaar in te schakelen.
Lees meer

Kenmerken

Overdracht

Prijs per m2
€ 2.681
Aangeboden sinds
20 september 2023
Status
Beschikbaar
Aanvaarding
In overleg

Bouw

Soort woonhuis
Woonboerderij, vrijstaande woning
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
1866
Soort dak
Samengesteld dak
Staat van onderhouden binnen
Goed
Staat van onderhouden buiten
Goed

Oppervlakte en inhoud

Perceeloppervlakte
22965 m2
Inhoud van de woning
3285 m3
Oppervlakte externe bergruimte
1104 m2
Oppervlakte gebouwgebonden buitenruimten
20 m2
Oppervlakte overige inpandige ruimten
295 m2

Indeling

Aantal kamers
11
Aantal slaapkamers
7
Aantal woonlagen
2
Voorzieningen
Tuin, schuur/berging, ventilatie, open haard, glasvezel, rookkanaal

Buitenruimte

Balkon
Nee
Schuur/berging
Ja

Maandlasten berekenen

De maandlasten voor je woning bestaan uit meer dan alleen de hypotheeklasten. Hieronder vind je een overzicht van de bijkomende kosten en lasten. Zo weet je precies wat je huis per maand gaat kosten. En met de handige vergelijkers kun je ook nog eens snel de beste deals sluiten!

  • Kaart
  • Streetview