Berltsumerdyk 35 9036 MT Menaam

Bouwjaar 1646
Aantal kamers 4
Wonen 245 m2
Inhoud 750 m3

Omschrijving

Verscholen achter een grote oprijlaan en omringd door een gracht met hoge bomen ligt in het noordwesten van Friesland verborgen: "Fleringastate"
De geschiedenis van deze state en zijn bewoners is terug te vinden tot in de 16-de eeuw, hoewel de huidige oudste resten van de state uit omstreeks 1646 stammen.

Deze geheel gerestaureerde kop-hals-romp boerderij ligt tussen Harlingen en Leeuwarden, net buiten het dorp Menaldum. Dit unieke object staat vanaf de 16de eeuw bekend als “Fleringastate” of "Flaringastate". De kop-hals-rompboerderij staat op een ruime kavel eigen grond van 9.920 m2 en is thans in gebruik als ambachtelijke tegel-en aardewerkbedrijf “De Albarello”.

Omschrijving object:

In 1998 zijn de kop en hals in hun huidige vorm onder architectuur authentiek gerestaureerd, waarna in 2000 de romp in zijn geheel is opgetrokken en is er, geheel in 17e -eeuwse stijl, een schuur bijgebouwd.

Het perceel is toegankelijk middels een eigen oprit vanaf de openbare weg en is omsloten door een gracht, omzoomd met diverse soorten hoge boompartijen, geheel passend bij de State.
De kop is op het zuiden gesitueerd en vanaf de openbare weg niet zichtbaar, waardoor u optimale privacy ervaart.
Er zijn geen directe belendingen aanwezig. Voorzieningen als winkels, scholen en huisarts bevinden zich in het dorp Menaldum wat enkele minuten fietsen of lopen is. Menaldum was gelegen in de gemeente Menaldumadeel wat in 2018 is opgegaan in gemeente Waadhoeke.
De A31, de verbinding tussen Leeuwarden en Harlingen ligt op enkele minuten autorijden en bevindt zich halverwege Amsterdam-Groningen.

De in 2000 geheel nieuw gebouwde romp heeft op de begane grond een vloeroppervlakte van ca 500 m2 en op de eerste verdieping ca 320 m2. Alle vloeren zijn van beton waardoor deze ruimten optimaal benut kunnen worden voor wonen, werk of hobby. Het object wordt middels vloerverwarming verwarmd.
Het huidige woongedeelte heeft een inhoud van ca. 750 m3 en is gesitueerd in de kop-hals en een deel van de romp.
Indien gewenst kan de huidige romp deels of geheel bij de woning worden betrokken zonder grootschalige verbouwingen. Op dit moment is de begane grond van de romp in gebruik als productie- en expeditie ruimte. Op de eerste verdieping van de romp liggen de kantoren, de showroom en het atelier.

De technische installaties van de woning en de romp zijn deels gescheiden systemen. De verwarming geschiedt middels twee HR CV combiketels (gas). Het object is niet aangesloten op de riolering. (twee nieuwe septictanks)

Oorspronkelijk heeft er op het perceel nog een aparte melkkelder gestaan waarvan de fundatieresten nog zijn bewaard. Hier is naast de kop aan de noordkant in 2007, geheel in stijl van het gehele object, een gastenverblijf of recreatiewoning gebouwd.

De in het jaar 2000 gebouwde schuur in 17e -eeuwse stijl, heeft een afmeting van 20 x 9 meter. Deze schuur leent zich uitstekend als praktijkruimte, hobbyschuur, werkplaats of paardenstal. De schuur is voorzien van gas, water en elektra en deels voorzien van een zolder. Het dak en de wanden zijn geïsoleerd en de begane grond vloer is van beton.

Bestemmingsplan:
Volgens het vigerende bestemmingsplan rust er op “Fleringastate” een bedrijfsmatige bestemming (lichte bedrijvigheid en wonen is toegestaan).

Omgeving:
Menaldum is een terpdorp in het noordwesten van Friesland, met ruim 2650 inwoners. Er is een actief verenigingsleven met o.a. diverse sportverenigingen, een toneelvereniging en een biljart- en kaartclub, een levendige middenstand, twee basisscholen, een bibliotheek, een supermarkt, een bakker en een slager.
Er is een goede busverbinding (lijn 97) naar Leeuwarden en Harlingen.
Begane grond
Begane grond woongedeelte:
Entree, hal (5,7 x 1,35), toilet met fonteintje, pronkkamer (5,3 x 4,6) met kastenwand en schouwpartij, woonkamer (5,2 x 4,7) met bedstede kasten en openhaardpartij, woonkeuken (5 x 3,7) met kastenwand, klassieke handgemaakte keukenopstelling (granieten aanrechtblad en estrikken vloer) bijkeuken (7,9 x 3,4) en koetshuis-garage (6,6 x 5,0).

De romp waar de tegelfabriek is gesitueerd is aan de achterzijde voorzien van een aparte hal-entree met meterkast en opgang naar de verdieping.
Naast de entreehal (6,2 x 5,2) ligt de expeditie ruimte (7,5 x 6,85), de productieruimte (26,8 x 18,1), het laboratorium (7,9 x 2,3), de chemicaliën ruimte (2,5 x 3), de keuken (5,4 x 5,1) en bijkeuken (7,8x 4).


Eerste verdieping
Eerste verdieping woongedeelte:
Overloop- zolder (55 m2) slaapkamer (6,5 x 6) inloopkast (2,5 x 2,5) CV kast, L vormige slaapkamer (25m2), badkamer (2,5 x 2,3) met douche 2e toilet en vaste wastafel.

Eerste verdieping van de romp (zakelijk gedeelte):
Overloop (8 x 4) een kantine (6,2 x 4,3), kantoren (3,7 x 4,2)(3,7 x 3), het atelier (11,3 x 10,75) en de showroom (7,5 x 4,2). Via het kantoor van de directie en administratie (3,9 x 10,75) is een toegang naar de overloop van het woongedeelte met slaapkamer (5,4 x 5,9).
Over het gehele dakvlak zijn diverse raampartijen aangebracht wat voor voldoende daglicht in elk vertrek zorgt.


Tweede verdieping
Bergruimte over de gehele romp.

Tuin
Rondom de boerderij een fraai aangelegde tuin met veel privacy.

Details
Het object staat niet op de lijst van het Rijksmonumentenregister maar staat op de lijst van het door de provincie uitgevoerde Monumenten Inventarisatie Project (M.I.P.). Op basis van deze inventarisatielijst komt het object binnen het bestemmingsplangebied in aanmerking voor een extra beoordeling van eventuele (ver)bouwplannen omdat de karakteristieke bebouwing zoveel mogelijk beschermd dient te worden.

Kenmerken

Overdracht

Vraagprijs € 925.000 K.K.
Aangeboden sinds 18-06-2019
Status Verkocht
Aanvaarding In overleg

Buitenruimte

Ligging huis Aanrustige weg in woonwijk
Ligging tuin Westen
Balkon Nee
Schuur/berging Ja

Oppervlakte en inhoud

Woonoppervlakte 245 m2
Perceeloppervlakte 9.920 m2
Inhoud van de woning 750 m3
Oppervlakte externe bergruimte 180 m2
Gebruiksoppervlakte wonen 245 m2
Oppervlakte overige inpandige ruimten 500 m2

Indeling van de woning

Aantal kamers 4
Aantal slaapkamers 2

Energie

Energielabel huis A
Isolatie Muurisolatie, vloerisolatie,
gedeeltelijk dubbel glas, dakisloatie.
Verwarming CV-ketel
Warm water CV-Ketel, zonneboiler
CV-ketel Gas gestookt in eigendom

Interesse in deze woning

Vandaag bekeken 1
Gisteren bekeken 0
Totaal bekeken 14
Bewaard 0
placeholder