Verkocht

Singellaan 7 9628 AL Siddeburen

308m2
Wonen
4
Kamers
522m2
Perceel
1930
Bouwjaar
Gezien de hoge mate van interesse en de daarbij behorende aanvragen zijn de geplande bezichtigingsmomenten vol. Mocht er van uw zijde interesse zijn moeten we helaas mededelen dat we een wachtlijst voor bezichtigingen hebben. Indien u op de wachtlijst wil komen te staan verzoeken wij u een mail te sturen met uw contactgegevens. Bij een afzegging van een bezichtiging zullen we de wachtlijst op basis van volgorde van binnenkomst afwerken. Wij danken u voor uw begrip!

UNIEK OBJECT
Bieden wij te koop aan een uniek object: de Baptistenkerk aan de Singellaan 7 in Siddeburen. Gebouwd in 1930 en het is thans een gemeentelijk monument.
De bouwstijl: vernieuwingsstijl met kenmerken van rationalisme. Bouwtype: zaalkerk.
De waardering van zeldzaamheid uit zich in de waarde van het kerkgebouw in relatie tot de cultuurhistorie, architectonische en stedenbouwkundige kenmerken; Architect/aannemer J. van Dam.
Het geheel bestaat uit het kerkgebouw met een (zalen)bijeenkomstruimte.
Het kerkgebouw is groot 105 m2 met een entree/berging van ca 15 m2 met een galerij met berging van ca 40 m2.
De bijeenkomstruimte bestaat uit entree/hal, toiletgroep, keuken (20m2) en 3 zalen van respectievelijk 19, 20 en 47 m2; opgetrokken met platen van vermoedelijk asbesthoudende materialen.
Het kerkgebouw kan tot de 'Amsterdamse schoolstijl' worden gerekend, met veel glas-in-lood ramen in veelkleurige motieven.
(Vermoedelijke ontwerper is de Hongaarse Volmos Huszar; hij werkte samen in de groep De Stijl.
Vanuit de gemeente Midden-Groningen wordt aangegeven dat met een lichte, eenvoudige afwijking in het bestemmingsplan, de functie tot woning te verkrijgen is.
De maatschappelijke functie kan dan middels bestemmingsplanprocedure omgezet worden in een woonfunctie.
Details
De Baptistenkerk maakt deel uit van de cultuurhistorische waardevolle bebouwing van Siddeburen. De baptistenpredikant ds. W.M. Roest uit Delfzijl evangeliseerde in Siddeburen, waardoor de vraag ontstond naar de bouw van een eigen Baptistenkerk in Siddeburen. Op 28 mei 1930 werd de eerst steen gelegd van het nieuwe kerkgebouw. In zijn toespraak tijdens de eerste steenlegging vertelt ds. Roest dat het juist in Siddeburen nodig was een Baptistenkerk te stichten, omdat hier reeds twee kerken aanwezig waren en daarmee kon worden gezien als centrum voor omliggende kernen. Uit krantenberichten uit de bouwtijd blijkt dat de kerk werd gebouwd door architect/aannemer J. van Dam uit Siddeburen. Het kerkgebouw is later aan de achterzijde uitgebreid. Deze uitbreiding valt buiten de bescherming als gemeentelijk monument. In 2014 is de aardbevingsschade hersteld. In 2020 is er door het NCG (Nationaal Coördinator Groningen) een opname geweest in verband met mogelijke versterkingen waarvan de uitkomsten tot op heden nog niet bekend zijn.
De Baptistenkerk is gebouwd in 1930 door aannemer J. van Dam uit Siddeburen. De zaalkerk is op een rechthoekige plattegrond opgetrokken in rode Groninger baksteen, is gemetseld in halfsteens verband, op een plint van donkerrode/bruine baksteen, eveneens gemetseld in halfsteens verband. Het kerkgebouw is voorzien van een zadeldak tussen topgevels en is bedekt met zwart geglazuurde pannen (niet oorspronkelijk). De voorgevel is voorzien van een entree, in een ondiep portaal, voorzien van dubbele deuren en een halfrond bovenlicht met glas-in-lood venster met veelkleurige, geometrische motieven in expressionistische stijl. De voorgevel is aan de bovenzijde voorzien van siermetselwerk in de vorm van een klimmend fries en afgedekt met een rollaag. Boven de entree is een plaquette ingemetseld met de naam BAPTISTE GEMEENTE. Nabij de entree is een plaquette aangebracht die herinnert aan het 60-jarige bestaan van de kerk. De zijgevels worden geleed door steunberen en de vensters zijn voorzien van glas-in-lood ramen. Ook deze vensters zijn uitgevoerd met veelkleurige, geometrische motieven in expressionistische stijl. Langs de zijgevels bevinden zich vernieuwde bakgoten. In een latere fase is het kerkgebouw aan de achterzijde uitgebreid. Deze éénlaagse uitbreiding (verwerkt met vermoedelijk asbesthoudende plaatmateriaal) onder een plat dak valt buiten de aanduiding als gemeentelijk monument. Het kerkgebouw is enigszins terug gerooid gelegen aan de Singellaan in Siddeburen.

Lees meer

Verkoopgeschiedenis

Aangeboden sinds
19 november 2021
Verkoopdatum
17 februari 2022
Looptijd
3 maanden

Kenmerken

Overdracht

Prijs per m2
€ 486
Aangeboden sinds
19 november 2021
Status
Verkocht
Aanvaarding
In overleg

Bouw

Soort woonhuis
Eengezinswoning, vrijstaande woning
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
1930
Soort dak
Zadeldak
Staat van onderhouden binnen
Goed
Staat van onderhouden buiten
Goed

Oppervlakte en inhoud

Perceeloppervlakte
522 m2
Inhoud van de woning
1322 m3
Oppervlakte gebouwgebonden buitenruimten
8 m2

Indeling

Aantal kamers
4
Aantal slaapkamers
3
Aantal woonlagen
2
Voorzieningen

Buitenruimte

Balkon
Nee
Schuur/berging
Nee

Maandlasten berekenen

De maandlasten voor je woning bestaan uit meer dan alleen de hypotheeklasten. Hieronder vind je een overzicht van de bijkomende kosten en lasten. Zo weet je precies wat je huis per maand gaat kosten. En met de handige vergelijkers kun je ook nog eens snel de beste deals sluiten!

  • Kaart
  • Streetview